Depresia – definire concept, cauze si preventie (consideratii generale)

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

“… Cu lacrimi mă hrănesc zi şi noapte, când mi se zice fără încetare: “unde este Dumnezeul tău?”… Pentru ce te mâhneşti, suflete şi gemi înlăuntrul meu? … De aceea, zic lui Dumnezeu, Stânca mea: “Pentru ce mă uiţi? Pentru ce trebuie să umblu plin de întristare, sub apăsarea vrăşmaşului?”Parcă mi se sfărâmă oasele cu sabia când mă batjocoresc vrăşmaşii mei şi-mi zic neîncetat: “ Unde este Dumnezeul tău?”

 Sfânta Scriptură – Psalmul 42

Te-ai aştepta ca aceste cuvinte să fie cuvintele unui om care i-a compus lui Dumnezeu şi cântări vesele de laudă şi mulţumire pentru mila şi harul Său? Este posibil ca acelaşi om să strige la Dumnezeu: “… Pentru ce mă uiţi? …!

Plânsul inimii lui David ne arată faptul că este posibil ca o persoană, care Îl iubeşte pe Dumnezeu şi se încrede în El, să treacă prin perioade de mare depresie atunci când Dumnezeu pare că este departe şi tăcut. Este important faptul că David a strigat la Dumnezeu după ajutor. El nu s-a lăsat afundat în autocompătimire şi suferinţă. La încheierea acestui psalm, el spune următoarele cuvinte:“… Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi Îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu …” –Psalmul 42:11

Definirea depresiei

Un doctor a definit depresia în felul următor: “Întreaga lume pare învăluită în întuneric. Şi ce este mai rău – vei ajunge să crezi că lucrurile sunt într-adevăr aşa de rele cum ţi le-ai închipuit!”

Definiţia depresiei dată de dicţionarul Webster: “… Starea de a te simţi trist; demoralizare; o tulburare psihică marcată de tristeţe, lipsă de activitate, greutate în gândire şi concentrare, sentimente de descurajare; reducerea activităţii, a cantităţii, a calităţii sau a puterii; un grad scăzut de vitalitate şi activitate funcţională …”

Iată unele simptome/sentimente care pot cuprinde o persoană depresivă:

  •  oboseală, nu poate să doarmă
  •  nu se poate concentra
  •  pierderea interesului în lucruri care, de obicei, găseau plăcerea
  •  preferă să fie singure
  •  luarea deciziilor cu dificultate
  •  au o atitudine negativă despre ei înşişi şi despre alte persoane
  •  depresia lor poate cauza boli, precum ulcerul
  •  deciziile luate sunt adesea impulsive şi greşite (de pildă, sinuciderea)
  •  tristeţe şi disperare intensă
  •  o mare reducere a activităţilor zilnice

Există momente în viaţă când ne simţim bine şi alteori avem o proastă dispoziţie. Acestea suntstări sufleteşti sau schimbări de dispoziţie. Depresia însă, îşi poate face apariţia lent şi poate persista pentru o perioadă extinsă în vieţile noastre.

Descoperirea cauzelor si a remediilor

Multe lucruri pot contribui la apariţia depresiei. De pildă, greutăţile financiare, problemele cu copiii, singurătatea, relaţiile destrămate. Însă, mai sunt şi alte cauze posibile.

Boala fizică

  • Depresia poate fi un simptom al unei probleme fizice
  • Depresia poate fi rezultatul unei probleme de natură fizică
  • Depresia poate fi rezultatul neglijării trupului

Citeam undeva ca un psiholog le cerea intotdeauna pacientilor sai sa-si faca analizele medicale, dupa ce aveau prima sedinta de terapie. Foarte interesant. Era constient de faptul ca uneori depresie poate avea o cauza de natura fizica, trupeasca.

Matei 6:30-31 –  scoate în evidenţă un aspect al neglijării trupului – “… Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu şi odihniţi-vă puţin. Căci erau mulţi care veneau şi se duceau şi ei n-aveau vreme nici să mănânce …”

Uneori, ne lăsăm corpul să devină extenuat de muncă excesivă până în punctul în care ne îmbolnăvim şi cădem în depresie.  Corpul fizic are nevoie de exerciţii fizice, dietă şi odihnă adecvate pentru o bună funcţionare. Nu este de mirare că, dacă neglijăm unul dintre aceste lucruri, există o reacţie: ne pierdem vitalitatea şi vrem să cedăm.

Sport + Dieta + Odihna = SANATATE

Stresul

Stresul poate fi definit ca “un factor fizic, chimic sau afectiv care cauzează o tensiune fizică sau psihică şi poate fi un factor în cauzarea bolii”. Aşa se întâmplă când peste o problemă vine alta, şi alta până când persoana care este sub o aşa stare de tensiune experimentează o reacţie fizică, chimică sau afectivă. Deseori, reacţia este identificată cu depresia.

Un psiholog a efectuat un studiu pentru a clasifica gradul de impact al unor diverse evenimente în viaţa unei persoane.  În urma studiului, psihologul a dedus că, dacă o persoană acumulează – pe o perioadă de doi ani – mai mult de 300 de puncte, ea este supusă riscului de a avea o boală gravă. Mai jos aveti evenimentul si gradul de impact.

  • Moartea soţului/soţiei – 100
  • Divorţul – 73
  • Moartea unui membru de familie apropiat – 63
  • Rănirea sau boala – 53
  • Căsătoria – 50
  • Pierderea locului de muncă – 47
  • Schimbarea profesiei – 36
  • Schimbarea responsabilităţilor la locul de muncă – 29
  • Plecarea de acasă a fiului sau a fiicei – 29
  • Realizarea personală remarcabilă – 28
  • Schimbarea domiciliului – 20
  • Schimbarea activităţilor din biserică – 19
  • Concediul – 12
  • Crăciunul – 12

Supărarea & tristeţea

Supărarea are un rol important în lista factorilor de stres; suferinţa şi moartea unei persoane dragi sunt cauze majore ale mâhnirii. Acestea constituie presiuni pe care majoritatea le întâlnim în timpul vieţii. Cum reacţionăm la ele depinde în mare parte de pregătirea noastră spirituală.

Neemia 8:10 – “… Nu vă mâhniţi, căci bucuria Domnului va fi tăria voastră …”

Teama şi disperarea

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Există diferite situaţii de viaţă care pot genera frică, teamă şi sentimente de disperare. Este normal aşa ceva atâta timp cât putem controla astfel de stări emoţionale.

DAR, atunci când devenim obsedaţi de frică, depresia poate pune stăpânire pe viaţa noastră. O astfel de frică, generează disperare. Remediul pentru teamă este dragostea. Dacă îl iubim pe Dumnezeu, vom avea încredere că El ne va lua teama.

1 Ioan 4:16-18 – un pasaj esenţial privind eliberarea de frică

Amărăciunea şi resentimentele

Amărăciunea este ca un vierme care roade fiecare aspect al vieţii tale. Toate acţiunile sunt motivate de ura chinuitoare îndreptată spre cel care a produs rănirea. Amărăciunea şi resentimentele sunt două dimensiuni ale urii.

 Efeseni 4:31 – “… Orice amărăciune, orice iuţime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire,şi orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru …”

 Evrei 12:15 – “… Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare şi mulţi să fiţi întinaţi de ea …”

Amărăciunea şi resentimentele nu numai că produce depresie şi ne poate priva de biruinţă spirituală, dar ele contituie şi atitudini care pricinuiesc necazuri şi îi rănesc pe oameni.  Amărăciunea poate fi îndreptată şi către Dumnezeu, nu numai către oameni. Se întâmplă atunci când Il considerăm responsabil pentru toate necazurile care vin asupra noastră. Cel care lasă amărăciunea să-l acapareze, îşi face singur cel mai mare rău posibil.

Prevenirea depresiei

Există vreun mod de a preveni depresia? O putem simţi când apare şi putem încerca s-o evităm? Există moduri prin care un creştin se poate pregăti ca să combată depresia şi să recunoască simptomele înainte de a cădea în ea.  

Mărturiseşte orice păcat din viaţa ta – 1 Ioan 1:9

Păcatul nemărturisit aduce cu sine depresie şi amărăciune. Singurul mijloc de a scăpa de depresie este să scapi de problema păcatului nemărturisit.

Nu toate depresiile sunt păcat

  • Hristos Domnul a cunoscut chinul (suferinţa) atunci când a plâns pentru Ierusalim (Luca 19:41).
  • În grădina Ghetismani, a început să Se înspăimânte şi să Se mâhnească foarte tare (Marcu 14:33-34). Era însoţit de ucenicii: Petru, Iacov şi Ioan.
  • Iov nu a păcătuit împotriva lui Dumnezeu, dar a trecut la un moment dat printr-o mare depresie (Iov 3)

ATENŢIE: Dacă suferinţa va fi îndreptată spre interior, va cauza depresie. Dar dacă în vremurile de suferinţă ne vom uita la Dumnezeu, El ne va înlocui suferinţa cu bucuria Sa.

Omul este parte materială şi parte spirituală

Munca în exces, oboseala, dieta şi exerciţiile fizice inadecvate pot genera depresie. Neglijarea vieţii noastre spirituale: închinarea, citirea şi memorarea Scripturii, rugăciunea, părtăşia frăţească – ne va slăbi şi vom fi vulnerabili la atacurile lui Satan.

Caută întotdeauna cauza şi găseşte soluţia potrivită

Când avem o problemă, este esenţial să identificăm cauza şi să găsim soluţia potrivită cât mai repede posibil. Problemele nerezolvate la timp, generează înfrângere automată.

Pune accent pe ajutorarea celor de lângă tine

Există o terapie de ajutorare a celor în nevoi. În loc să te uiţi în interiorul tău şi să stărui în stresul sau suferinţa ta, uită-te spre exterior. Necazul prin care treci te va sensibiliza faţă de alţii care suferă şi, ajutându-i, vei arăta dragostea lui Dumnezeu în viaţa lor. Depresia ta va fi înlocuită cu bucuria de a-L sluji pe Dumnezeu şi pe alţii. Fii activ într-o comunitate creştină.

Apelează la consiliere spirituală specifică

Uneori, consilierea creştină este esenţială în a ajuta o persoană să prevină sau să învingă depresia. Dacă nu găseşti eliberare prin oricare din metodele enumerate anterior, nu ezita să cauţi sprijinul cuiva care este pregătit în domeniu care te poate ajuta în acest sens.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Check Also

Miroase a Dumnezeu!

Your ads will be inserted here byEasy Plugin for AdSense.Please go to the plugin admin ...

Leave a Reply

This function has been disabled for Motora Marius Nicolae.